Ταινίες

Μετέωρα

Σύνοψη

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μοναστήρι στα Μετέωρα τον 12ο αιώνα. Ο ατέρμονος κύκλος της αγροτικής ζωής όπου που βρίσκει τον άνθρωπο δίπλα στα ζώα από την ώρα της γέννησης, του θηλασμού, στο άρμεγμα αλλά και στη σφαγή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ασκητικό κόσμο τους. Ο νέος μοναχός Θεόδωρος και η μοναχή Ουρανία, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις αυστηρές τελετουργίες και τις πρακτικές της κοινότητάς τους. Ένα δυνατό συναίσθημα, μια ξεχωριστή αγάπη που γεννιέται ανάμεσά τους, θέτει υπό αμφισβήτηση ασκητική ζωή τους. Διχασμένοι ανάμεσα στην πνευματική αφοσίωση και την ανθρώπινη επιθυμία τους, έρχεται η στιγμή να αποφασίσουν ποιο δρόμο να ακολουθήσουν.

Η ταινία

Τα "Μετέωρα" του Σταθουλόπουλου
της Βένας Γεωργακοπούλου
«Δεν είχα πρόθεση να θίξω θρησκευτικά ταμπού, δεν είναι στην πραγματικότητα μια ταινία για τη θρησκεία. Απλώς το γεγονός ότι η ερωτική ιστορία τοποθετείται σε θρησκευτικό πλαίσιο, μέσα σε μια ιδιαίτερα αυστηρή και με σκληρούς κανόνες κοινότητα, την κάνει πιο οδυνηρή. Οι χαρακτήρες ζουν μια σύγκρουση ανάμεσα στη δέσμευση και αφοσίωσή τους σε μια πνευματική ζωή και τις ανθρώπινες επιθυμίες τους. Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν μια απόφαση: σε ποιόν κόσμο θέλουν να ανήκουν; Η βασική ιδέα, δηλαδή, της ταινίας είναι ένα δίλημμα, που δεν λύνεται με συμβιβασμό, ένα σταυροδρόμι  μπροστά σε δύο εντελώς αντικρουόμενες  πραγματικότητες».

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=12395

 

Σπύρος Σταθουλόπουλος: Ο έλληνας σκηνοθέτης από την Κολομβία
του Γιάννη Ζουμπουλάκη

Σπύρος Σταθουλόπουλος: Ο έλληνας σκηνοθέτης από την Κολομβία
όπως η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη, είχε έρθει για μένα ο καιρός να επιστρέψω στην άλλη μου πατρίδα, στο άλλο μου σπίτι, με μια δεύτερη ταινία, τα «Μετέωρα».

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=440651

 

Φεστιβάλ Βερολίνου: Έρωτας στα Μετέωρα
του Γιάννη Ζουμπουλάκη
«Νομίζω ότι στην καρδιά τους τα «Μετέωρα» λένε ότι στις σκοτεινές στιγμές που ζούμε αυτή την περίοδο, η απελπισία δεν είναι επιλογή. Είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε ανάμεσα στους ζωντανούς και ως ζωντανοί έχουμε το χρέος να μην το βάλουμε κάτω και να προχωρήσουμε».

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=443283

 

Τα «Μετέωρα» γοήτευσαν το κοινό της Μπερλινάλε
«Οι μοναχοί είναι άνθρωποι που είναι μετέωροι μεταξύ της γήινης φύσης τους που θέλει να ερωτευτεί και της πνευματικότητάς τους που αναζητά την αγάπη του Θεού».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_13/02/2012_472330

 

Η Ευρώπη καταρρέει
«Το μοναστήρι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο μοναχός η Ελλάδα», είπε για τα «Μετέωρα» που κέρδισαν το κοινό στο Φεστιβάλ Βερολίνου»

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22800&subid=2&pubid=63616588

 

Συνέντευξη: Σπύρος Σταθουλόπουλος (Μετέωρα)
«Για να φτάσει κανείς να αφοσιωθεί στην πίστη του, θα πρέπει πρώτα να ζήσει, να δοκιμάσει, να συγκρίνει και να αποφασίσει».

http://www.sevenart.gr/news-detail.php?catid=4&id=1327

 

Συνέντευξη: Σπύρος Σταθουλόπουλος (Μετέωρα)

http://flix.gr/multimedia/synentey3h-spyroy-sta8oylopoyloy-metewra-belrinale.html

 

«Μετέωρα»: ο Σπύρος Σταθουλόπουλος και οι ηθοποιοί του στη συνέντευξη Τύπου της Berlinale!

Εκείνος (Άγιος Ιάκωβος) είχε πει ότι «η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η απελπισία, η μόνη που δεν συγχωρείται». Εμένα αυτό μου έκανε για την μετέωρη φύση των ανθρώπων. Όσο παλεύουν ανάμεσα στην πνευματικότητα και τη σάρκα, απελπίζονται...»

http://flix.gr/news/metewra-o-spyros-sta8oylopoylos-kai-oi-h8opoioi-to.html

 

«Μετέωρα». Ενώπιον θεών κι ανθρώπων

«..οι εξαιρετικές σκηνές animation διακόπτουν, σχολιάζουν, ωθούν την αφήγηση και αποτελούν την αντίστιξη ανάμεσα στον πραγματικό και τον εσωτερικό κόσμο των δύο ηρώων. Θυμίζοντας βυζαντινές αγιογραφίες που ξαφνικά απέκτησαν ζωή, χωράνε μέσα τους σύμβολα και ιδέες, μύθους όπως αυτόν του Θησέα και της Αριάδνης, σε μαγεύουν και ανυψώνουν την ιστορία και το ίδιο το φιλμ».

http://flix.gr/news/metewra-enwpion-8ewn-ki-an8rwpwn.html

 

Τα παγκόσμια «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθουλόπουλου

αφηγείται την ιστορία του απαγορευμένου έρωτα ανάμεσα σε έναν Ελληνα Ορθόδοξο μοναχό (τον υποδύεται ο Θίο Αλεξάντερ από το τηλεοπτικό «Τrue Blood») και μια Ρωσίδα Ορθόδοξη καλόγρια (την υποδύεται η Ταμίλα Κουλίεβα).

http://flix.gr/news/ta-pagkosmia-metewra-toy-spyroy-sta8oylopoyloy.html

Meteora - www.screendaily.com
The only unforgivable sin they, and the film, tell us, is despair. A fitting caution from Byzantine times for Greece of today.

http://www.screendaily.com/reviews/the-latest/meteora/5037922.article

 

Πληροφορίες:

http://www.coproductionoffice.eu/film/meteora

 

ScreensΔιαδώστε την ταινία