Ταινίες

Το Ακρωτήρι του Φόβου (Cape Fear)

Σύνοψη

Μετά την αποφυλάκισή του ο Max Cady (Robert Mitchum), ένας ψυχοπαθής εγκληματίας που πέρασε 8 χρόνια της ζωής του στη φυλακή, φτάνει στην πόλη που ζει ο πρώην δικηγόρος του, Sam Bowden (Gregory Peck). Ο Cady είχε καταδικαστεί για ένα σεξουαλικό έγκλημα. Σκοπός του τώρα είναι να βασανίσει τον Bowden και την οικογένειά του, εισχωρώντας σιγά-σιγά στη ζωή τους, παίρνοντας εκδίκηση. Μια εκδίκηση που στόχος της θα είναι η οικογένεια του δικηγόρου, η γυναίκα του Peggy (Polly Bergen) κι η 14χρονη κόρη του Nancy (Lori Martin).

Η ταινία

Gregory Peck εναντίον Robert Mitchum! Δύο γίγαντες συγκρούονται (όπως μεταφράστηκε το 1962 ο τίτλος της ταινίας στην Ελλάδα) σε μια από τις πιο κλασσικές ταινίες αγωνίας στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Το 1961 ο Gregory Peck απέκτησε τα δικαιώματα του μυθιστορήματος "The Executioners" του John D. MacDonald, θέλοντας να συμμετάσχει μόνο την ιδιότητα του παραγωγού. Οι κινηματογραφικές εταιρίες όμως τον ήθελαν για το ρόλο του κακού της υπόθεσης του πρώην καταδίκου Max Cady. Ο Peck θεωρούσε ότι το κοινό δε θα τον δεχόταν ποτέ σε ρόλο κακού κι αρνήθηκε το ρόλο, αναλαμβάνοντας όμως τον ρόλο του δικηγόρου Sam Bowden. Σκηνοθέτης της ταινίας θα ήταν ο J. Lee Thompson που είχε ήδη σκηνοθετήσει τον Peck στην επίσης μεγάλη κλασική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» (The Guns Of Navarone) το 1960. Τον ρόλο του κακού συμφώνησαν πως έπρεπε να αναλάβει ο Robert Mitchum, ο οποίος είχε ανταπεξέλθει με μεγάλη επιτυχία υποδυόμενος το χαρακτήρα ενός αναλόγου θηριώδους άνδρα το 1955, στην ταινία "Η νύχτα του κυνηγού" (The Night Of The Hunter). Ο Mitchum τελικά πείστηκε και O Thompson, απέδειξε με την ασπρόμαυρη σκηνοθεσία του ότι ήταν μεγάλος θαυμαστής του Hitchcock, και επιλέγει να παίξει περισσότερο με τις σκιές, περίεργες γωνίες λήψης και έντονα closeups.

Που Παίζεται

ScreensΔιαδώστε την ταινία