Ταινίες

Το Τελευταίο Κύμα (Τhe Last Wave - 1977)

Σύνοψη

Μία θυελλώδη νύχτα στο Σύδνεϋ, ένας νεαρός ιθαγενής δολοφονείται κατά τη διάρκεια ενός καυγά σε κάποιο μπαρ. Πέντε Αβοριγίνες, συμπολίτες του νεαρού κατηγορούνται για το φόνο και ο δικηγόρος David Burton (Richard Chamberlain), αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους στο δικαστήριο. Ο Burton υποπτεύεται πως ο φόνος σχετίζεται με φυλετική τελετουργία και τιμωρία του νεκρού από τους ομοϊδεάτες του. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν συμμερίζεται, μιας και οι ιθαγενείς της πόλης δεν ανήκουν σε φυλές, ενώ ακόμη και οι κατηγορούμενοι αρνούνται το γεγονός με πείσμα. Παρόλα αυτά, ο Burton νιώθει πως βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου, αίσθηση που ενισχύεται από περίεργα όνειρα με πλημμύρες, όνειρα που υποδηλώνουν έναν συσχετισμό μεταξύ των καιρικών συνθηκών και του φόνου. Οι ιθαγενείς πιστεύουν στα όνειρα και οι κατηγορούμενοι βλέπουν τον Burton να πλησιάζει στην αποκάλυψη του μυστικού τους, ενός αρχαίου οιωνού τεραστίων και ολέθριων καταστροφών.

Η ταινία

Ο Αυστραλός Peter Weir, σκηνοθέτης ταινιών όπως: «Truman Show», «Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου», «The Way Back» και της κλασικής πλέον ταινίας «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», ίσως στο απόγειο της καριέρας του, προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία, οπτικοποιώντας την διαμάχη μεταξύ του μυστικισμού και του ορθολογισμού του Δυτικού Κόσμου. Όνειρο και πραγματικότητα χωρίζονται από λεπτά όρια, που δύσκολα διακρίνει ο ανθρώπινος νους. Μία ταινία όπου η κλιμάκωση εντείνεται από τα βλέμματα, τους ήχους, την ίδια τη φύση που παίζει το δικό της ρόλο και παρασύρει τον θεατή σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που είναι αδύνατο να ξεχάσει.

"( To τελευταίο κύμα ) ...μια ταινία συγκινητική, αιφνιδιαστική, μια ταινία που σε σοκάρει. Εντυπωσιακή η σκηνοθετική ικανότητα του Weir να βρει το παράξενο, το μυστηριώδες στο χωροχρόνο. Θα μπορούσε να ευχαριστήσει ακόμη και τον Hitchcock".
Vincent Canby, The New York Times

 

"Σινεμά μεγάλων αξιώσεων, με τον Γουίαρ στο αποκορύφωμα της καριέρας του". Θ. Κουτσογιαννόπουλος - Lifo

 

ScreensΔιαδώστε την ταινία

Download Material

Αρχείο ZIP
3.13 MB