Ταινίες

στο Κενό της

Σύνοψη

Η ιστορία μιας χασιδικής οικογένειας από το Τελ Αβίβ. Η δεκαοχτάχρονη Σίρα, είναι η μικρότερη κόρη και σύντομα πρόκειται να παντρευτεί έναν νεαρό άνδρα της ίδιας ηλικίας και κοινωνικής τάξης, τον οποίο έχει επιλέξει γι' αυτή η οικογένεια της. Όπως είναι λογικό για τα κορίτσια της ηλικίας της και της κοινότητας της, το γεγονός του επερχόμενου γάμου της είναι για την Σίρα ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Η ίδια είναι προετοιμασμένη και ενθουσιασμένη, έστω κι αν δεν έχει γνωρίσει ακόμα από κοντά τον μελλοντικό της σύζυγο.

Ξαφνικά, η 28χρονη αδερφή της, Εσθέρ πεθαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού στο πρώτο της παιδί. Το πένθος και ο πόνος της απρόσμενης οικογενειακής τραγωδίας οδηγούν στην αναβολή των σχεδίων για τον γάμο της Σίρα. Το μόνο που δίνει ευτυχία πια στο σπίτι τους είναι το μωρό που κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Σύντομα, ένα άλλο έθιμο κοινωνικό και θρησκευτικό διαταράσσει τη ζωή της οικογένειας: ο χήρος πατέρας του μωρό είθισται να παντρεύεται σύντομα, όχι μόνο για να έχει σύντροφο, αλλά και για να μεγαλώσει το παιδί με μητέρα. Γρήγορα, ο Γιόχαϊ, ο χήρος άνδρας της Εσθέρ έχει πρόταση να παντρευτεί μια χήρα από το Βέλγιο. Ωστόσο, όταν η μητέρα της Εσθέρ, αντιλαμβάνεται ότι ο γαμπρός της σκέφτεται να φύγει από τη χώρα και να πάρει μακριά το μονάκριβο εγγόνι της αντιπροτείνει να παντρευτεί την άλλη της κόρη.

Η Σίρα καλείται να αποφασίσει αν θα παντρευτεί τον άντρα της αδερφής της, ώστε να μεγαλώσει το παιδί με μία μητέρα από την οικογένεια της φυσικής του μαμάς και κατ΄ επέκταση να διαλέξει ανάμεσα σε αυτό που λέει η καρδιά της και σε αυτό που επιτάσσουν οι οικογενειακές υποχρεώσεις...

 

Η ταινία

Η ταινία ντεμπούτο της Ράμα Μπέρσταιν με απλά μέσα μας συστήνει την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τους κανόνες των ορθόδοξων Εβραίων, της Εβραϊκής κοινότητας. Μία σπουδή πάνω στις θρησκευτικές, κοινωνικές και οικογενειακές επιδράσεις που δέχεται η ηρωίδα της ταινίας αλλά και πολλές άλλες νεαρές γυναίκες στο Ισραήλ. Η Μπερστάιν αμέσως μετά την αποφοίτηση της και πριν το σκηνοθετικό της ντεμπούτο υπήρξε καθηγήτρια κινηματογράφου και δημιουργός ταινιών για εσωτερική κατανάλωση της κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας η σκηνοθέτις συμβουλευόταν τους ορθόδοξους ιερείς για να παραμένει πιστή στην απεικόνιση της.

Που Παίζεται

ΑΑΒΟΡΑ: Πέμπτη - Τετάρτη 18.30 - 20.15

 

ScreensΔιαδώστε την ταινία

Download Material

Αρχείο ZIP
3.91 MB