Ταινίες

Όμορφη Νιότη

Σύνοψη

Η Ναταλία και ο Κάρλος είναι δύο ερωτευμένοι εικοσάρηδες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν στην Ισπανία του σήμερα. Οι περιορισμένοι πόροι τους εμποδίζουν να ζήσουν με τον τρόπο που θα ήθελαν. Χωρίς ελπίδα για το αύριο, οι φιλοδοξίες τους παραμένουν χαμηλές Με σκοπό να κερδίσουν κάποια χρήματα αποφασίζουν να «γυρίσουν» μια ερασιτεχνική πορνογραφική ταινία. Η γέννηση της κόρης τους Τζούλια θα αποτελέσει τον καταλυτικό παράγοντα για τις αλλαγές που θα πραγματοποιήσουν.

Η ταινία

Η Όμορφη Νιότη που απέσπασε Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών, διηγείται με ρεαλισμό και ευρηματικότητα την ιστορία δύο εικοσάρηδων στην σημερινή Ισπανία της ανεργίας και των χαμένων ευκαιριών. Ο σκηνοθέτης στοχεύει στην αποτύπωση της σύγχρονης πραγματικότητας με κάθε δυνατό μέσο - από τις ερμηνείες των ηθοποιών του έως την εικόνα και τον ήχο.


Η ταινία συνδυάζει υλικό που γύρισε το συνεργείο με 16mm και εικόνες που τράβηξαν οι ηθοποιοί τους εαυτούς τους με τις δικές τους ερασιτεχνικές συσκευές (mini-DV/smartphone/web-cam). Για την επιλογή του αυτή, ο σκηνοθέτης παρατηρεί: «σ' έναν κόσμο πλημμυρισμένο από εικόνες και εφόσον σκόπευα να αιχμαλωτίσω την πραγματικότητα όσο πιο σχολαστικά γίνεται, δε θα μπορούσα να αγνοήσω όλα αυτά τα διαφορετικά φορμάτ και είδη των εικόνων που παράγονται και καταναλώνονται».


Η βαρύτητα στον ήχο, για ακόμη μια φορά, όπως και στις προηγούμενες ταινίες του Rosales δίνεται στους διαλόγους των ηθοποιών του. Όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης, "η αναζήτηση του μεγαλύτερου δυνατού ρεαλισμού συνεπάγεται το σεβασμό των τόνων της φωνής που ίσως διακυμαίνονται αυθόρμητα. Δεν επαναλάβαμε τις ίδιες λέξεις ή χειρονομίες στα γυρίσματα ή στο ντουμπλάρισμα. Όλα δημιουργήθηκαν με βάση την μοναδικότητα της στιγμής. Οι φωνές, με όλους τους δισταγμούς και την έλλειψη ακρίβειας που είχαν, είναι μέρος αυτής της ανεπανάληπτης αυθόρμητης δημιουργίας."


Με τις ζωντανές ερμηνείες των ηθοποιών και ειδικά εκείνης της πρωταγωνίστριας Ingrid Garcia-Jonsson που δίνει τον απαραίτητο ρυθμό και ένταση, η ταινία αποτελεί ένα σύγχρονο πορτρέτο μιας κοινωνίας σε κρίση, το οποίο ξεπερνά τα σύνορα της χώρας της.


Διεθνής Τύπος
• «Μια έξυπνη, αναζωογονητική μελέτη της καταδικασμένης στην ανεργία και τις αυταπάτες, γενιάς των Ισπανών εικοσάρηδων, ειπωμένη μέσα από την ιστορία ενός ζευγαριού με νεογέννητο παιδί.», The Guardian
• «Ο Χάιμε Ροζάλες παρουσιάζει την καταστροφή της νεολαίας από μία κοινωνία που συνθλίβει τα πάντα, (...) με τρυφερή ακρίβεια και ευαίσθητη κάμερα.», Le Figaro
• «Μια σκληρή, ευρηματική και γενναία ταινία. (...). Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η Όμορφη Νιότη είναι μία από τις καλύτερες ταινίες για τη σύγχρονη κρίση.», Le Monde

 

With the support of the Creative Europe Programme – MEDIA

Που Παίζεται

ΑΘΗΝΑ
ΑΑΒΟΡΑ: Μ. Πέμπτη 18.30 - 20.30 - 22.30, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο κλειστά, Κυριακή - Τετάρτη 18.40

ΕΠΑΡΧΙΑ
Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ: Πέμπτη - Τετάρτη

 

ScreensΔιαδώστε την ταινία

Download Material

Αρχείο ZIP
1.14 MB