StraDa Films > Νέα & Events

Ο Ράντου Μιχαλεάνου στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας του «H Πηγή των Γυναικών»

16/03/2012

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Η Πηγή των Γυναικών» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, παρουσία του σκηνοθέτη της ταινίας Ράντου Μιχαλεάνου.

Ο Ρουμάνος στην καταγωγή δημιουργός ζει και εργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία και ταξίδεψε στην χώρα μας για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την πέμπτη του ταινία, που έφτασε τον περασμένο Μάιο έως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Tο πιο feelgood σύγχρονο ανατολίτικο παραμύθι, που κινείται στα χνάρια της αριστοφανικής Λυσιστράτης, μάγεψε και συγχρόνως ταξίδεψε το κοινό που γέμισε την αίθουσα του κινηματογράφου Astor Hollywood 3D, το βράδυ της Τρίτης.

Οι θεατές δεν έκρυψαν τόσο το ενδιαφέρον όσο και τον ενθουσιασμό τους για την ταινία, και μετά το τέλος της έμειναν για περισσότερο από μία ώρα, σε μία συζήτηση με τον σκηνοθέτη, που ξεπέρασε τα δεδομένα των συνηθισμένων Q & A.

 

Πρόθυμος να απαντήσει σε κάθε σχόλιο, προβληματισμό ή ακόμη και να σχολιάσει και να ερμηνεύσει τον θαυμασμό των θεατών, ο Ράντου Μιχαλεάνου είπε -και εκείνος- ότι στο βάθος είμαστε όλοι Έλληνες, ενώ, εκτός από τον ελληνικό πολιτισμό, ύμνησε και το γυναικείο φύλο.

Λίγο πριν κλείσει η βραδιά, ο σκηνοθέτης, αναφερόμενος στον πυρήνα της ιστορίας του μυθιστορήματος, «Χίλιες και μία νύχτες» που είναι το σήμα κατατεθέν της λογοτεχνίας του αραβικού κόσμου, τόνισε ότι ο Σουλτάνος δεν σκότωνε τη Χαλιμά γιατί του άρεσαν τα παραμύθια της, παροτρύνοντας έτσι τις γυναίκες να μιλούν γιατί αλλιώς κινδυνεύουν!

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 14 Μαρτίου, ο Ράντου Μιχαλεάνου παραχώρησε στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου IANOS μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου -αλλά και κατ' ιδίαν συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον- φωτίζοντας κάθε λεπτομέρεια που προκάλεσε το ενδιαφέρον στους Έλληνες δημοσιογράφους.

Στην συνέντευξη τύπου, εξέφρασε την αντίθεσή του στην «πειρατεία», ωστόσο τόνισε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δε θα ενοχλούταν καθόλου αν η ταινία του διέρρεε ακόμη και πειρατικά στις χώρες του Αραβικού -και όχι μόνο- κόσμου, όπου δύσκολες συνθήκες ζωής αλλά και σεξιστικές κοινωνίες εξακολουθούν να υφίστανται. «Θα χαιρόμουν πολύ αν  κάθε γυναίκα έκρυβε κάτω από την μπούρκα της ένα πειρατικό dvd  της ταινίας Η Πηγή των Γυναικών», είπε ο σκηνοθέτης χαμογελώντας.

Διευκρίνισε μάλιστα, πως η ταινία βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 2001 σε ένα χωριό της Τουρκίας, όπου οι γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν εκτός από το νερό τα δικαιώματά τους, κάνοντας απεργία από τα συζυγικά τους καθήκοντα. «Διάβασα την είδηση σε κάποια άρθρα και αποφάσισα να μεταφέρω την ιστορία στη μεγάλη οθόνη, ανακαλύπτοντας σ' αυτήν αρκετές ομοιότητες με την αριστοφανική Λυσιστράτη», σημείωσε ο Ρουμάνος σκηνοθέτης.

Ακόμη, σε ερώτηση για την «Αραβική Άνοιξη», διευκρίνισε πως η ταινία ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2010 και το επαναστατικό κύμα διαδηλώσεων που εκδηλώθηκε στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το οποίο και σήμανε την έναρξη της «Αραβικής Άνοιξης», ξεκίνησε μόλις λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Έτσι, αν και σημείωσε πως εδώ και χρόνια είχε ερωτευθεί τη χώρα και ήταν και προσωπική του επιθυμία να γυρίσει μία ταινία εκεί, αποδεικνύεται πως δεν επέλεξε τυχαία το περιβάλλον του Μαρόκου, στο οποίο ήδη οι κοινωνίες είχαν αρχίσει, όπως και στην ταινία του άλλωστε, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Τέλος, κάνοντας αναπόφευκτη σύγκριση των προβλημάτων επιβίωσης σε πολλές αραβικές χώρες με τα προβλήματα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στις δυτικές κοινωνίες, ο Ράντου Μιχαλεάνου είπε: «Ο Δυτικός Κόσμος πρέπει να κοιτάξει πρώτα τα δικά του προβλήματα. Οι δυτικές κοινωνίες έχουν ξεπεράσει τα όρια του ατομικισμού κι έχουν γίνει  ναρκισσιστικές και σε αυτό έχουν συνδράμει κατά πολύ οι νέες τεχνολογίες. Η μανία των ανθρώπων να ενταχθούν μέσα στα νέα τεχνολογικά πλαίσια, -όπως το κινητό τηλέφωνο η οθόνη του υπολογιστή, της τηλεόρασης, ακόμη κι αυτή του σινεμά - αντί να απελευθερώσει τον κόσμο, τον έχει φυλακίσει».

Η ταινία του Ράντου Μιχαλεάνου «H Πηγή των Γυναικών» είναι η πρώτη του ταινία που διανέμεται στην Ελλάδα και προβάλλεται από την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις αίθουσες Άστυ, Νιρβάνα, στην Αθήνα και Μακεδονικόν, στη Θεσσαλονίκη.